Zánkai 24 órás MTB maraton

Július utolsó hétvégéjén Zánkán rendezték a XVIII. 24 órás Mountainbike váltóversenyt. Egyesületünkből Q5 rajtszámmal Brigéció négyes néven a Dékány Tamás, Eisemann Róbert, Kolozsváry Szilárd, Tapsonyi Sándor kvartett állt rajthoz. Tomi és Robi már sokadik visszatérője volt ennek a megmérettetésnek, míg utóbbiak először álltak a rajtvonal mögé Zánkán.
Nos a szombat délben kezdődő rajt nem a terveknek megfelelően alakult. Robi kezdte a körözést, de már a 3,8 km hosszú pálya első harmadánál lánccsavarodás hátráltatta, így kénytelen volt a váltózónáig futva megtenni a kört. Őt Tomi követte. 4 kör megtétele után Robi visszaállt a versenybe, majd folytatódott a megbeszélt, óránkénti váltás, Szilárd és Sanyi egymás utáni szerepvállalásával. A péntek éjjeli zivatar egy nagyon jó állagú, döngölt talajt varázsolt a pályán. Egyedül az erdős részben érezhető magas páratartalom hatott kedvezőtlenül. Míg a rajt felhős, de napos időben dördült el, a délutáni órákra ez teljesen fel is szakadozott.
A harmadik etapot este 8 magasságában kezdte meg Tomi. Ez már számára is esti, lámpás körülményeket hozott. Mint az autósportban, a 24 órás Le Mans-i viadalhoz hasonlóan, itt is az éjszaka hozta a nehezítő körülményeket. Volt benne világítás probléma, hajnalban hátsó defekt nehezítette a helyzetet. Ez azt is eredményezte, hogy a kora reggeli órákra visszacsúsztunk a csoportunk harmadik helyére, melyet hol egy hol pedig két kör hátrányban tartottunk közvetlen riválisunk mögött.
A verseny végéig azonban minden igyekezetünk ellenére nem sikerült a javítás, sőt további technikai hibák léptek fel, melyek a tempó kárára léptek fel.
Így 24 órát követően 111 teljesített körrel a Kvartett férfi csoport harmadik helyén végeztünk. 10 körrel a győzes, míg 2 körrel a második helyezett előtt.

Eredmények: LINK

Dékány Tomi beszámolója:

A harmadik zánkai versenyemen vagyok túl. Ez volt a legeredményesebb , végre összejött a dobogó. Jó csapatot sikerült összehozni, mindenki tette a dolgát és a megbeszéltek alapján versenyeztünk és segítettük egymást első szóra. Két defektem volt, sajnos emiatt is kerültünk körhátrányba. Ha nincsenek ezek a dolgok, jobb eredményt is elértünk volna. Mondták a többiek, hogy ne foglalkozzak vele, már megtörtént, változtatni úgysem lehet rajta. Nem vagyok Brigetio tag, de nem is érzékeltették a srácok, még egy mezt is kaptam kölcsön a díjátadóra 🙂 (köszi Sándor). Szóval egy jó hétvégét tudhatunk a hátunk mögött. Jövőre folytatjuk , remélem. 😉

Tapsonyi Sanyi beszámolója:

Első bálozóként mondtam igent év elején erre a felkérésre. Igazából nem tudtam mire vállalkozok, bár azt tudtam, hogy sötétben nem szeretek/szoktam bringázni. A pálya tetszett, mondhatni nézőbarát is volt, ugyanis a kemping területén kígyózott végig. Dimbes-dombos, 40-50 m szintkülönbséget rejtett egy kör. A verseny első harmadát a csapatból mindenki világos körülmények között teljesíthette. Ez nekem 5-5 kör megtételét jelentette, amire mindként esetben 58 perce volt szükségem. Azonban az este már nem úgy sikerült. Harmadik etapomon a gyenge első világításom rontotta a köridőimet, míg a negyediken világítás problémák miatt 4 kör után cserét kértem. Aztán a világossal a tempóm is felgyorsult újra, de például az utolsó, hatodik etapomat lánccsavarodás lassította. Történt ugyanis, hogy új láncot tettem fel a versenyt megelőzően a bringára, miközben sem a lánctányérok, sem a hátsó sor nem tolerálta ezt.
A versenyt nagyon élveztem, bár a hajnali napfelkelte során igen mélypontra kerültem az éberséget illetően. Mindenesetre köszönöm a csapat és az egyesület bíztató szavait, örömmel tölt el, hogy részt vehettem benne. Tetszett mindenki hozzáállása, egyúttal gratulálok is, hogy így odatették magukat! Köszi srácok! 😉